Julekult & gløgg i LørdagsKino

Published

Lørdagskino

LørdagsKino er PIX og Nationalmuseets nye filmoase, hvor vi hver måned en lørdag eftermiddag præsenterer udvalgte film i nye, historiske rammer. De første kinodage har budt på guldkornet 'Leoparden' og vilddyret 'Guldkysten', og nu runder vi året af med en julesurprise, der er en ægte juleklassiker.

Gøg & Gokke med introduktion

Julefilm kan være en fortærsket genre, men vi har strukket begrebet et lille nøk og fundet en sjælden klassiker fra en anden verden. Filmen er er perfekt opvarmning til aftenens julefrokost. Og lige så velgørende til dagen derpå.

'Babes in Toyland', eller 'Bange for Bussemænd', som den mundrette danske titel lyder, er et lystspil fra 1934, baseret på Victor Herberts operette fra 1903, og med Gøg & Gokke i hovedrollerne.

Skønt det ikke oprindeligt var en julefilm - eller en særskilt stor succes - fik 'Bange for Bussemænd' klassikerstatus med tv's komme, og siden 1970'erne har den været fast bestanddel af det amerikanske juletv.

Det sner lørdag den 5. december kl. 14.00 i Nationalmuseets Biografsal, og der vil blive kræset om gæsterne med gløgg, småkager og introduktion ved Ulrich Breuning, præsident for det danske Gøg & Gokkeselskab, Tit for Tat.

Om filmen

Gøg og Gokke bor i en støvle i Legetøjsland, hos en fattig gammel enke, der ikke kan betale sin husleje. Den meget onde støvleejer, Silas Barnaby, truer med at smide hende på porten, med mindre enkens purunge, smukke datter gifter sig med ham.

Gøg og Gokke tilbyder heltemodigt at klare ærterne, men fyres fra jobbet på Legetøjsmagerens Værksted, da Gokke klokker i det med en stor ordre fra selveste Julemanden.

Snart er brylluppet en uundgåelig realitet, og selv om vores uheldige duo gør, hvad de kan, for at forpurre det, ender alt i et vældigt drama med buksevand og kidnapning - eller snarere pignapning, for det er en af De Tre Små Grise, der bortføres og måske ender som pølse.

Hvordan det nogensinde kan få en lykkelig slutning, må man en tur på Nationalmuseet for at se...

Billetter

Lørdag den 5. december kl. 14.00 i Nationalmuseets Biografsal
Billetter koster 50 kr. og kan købes her

Foto: Gøg & Gokke i 'Babes in Toyland'

Mere fra CPH PIX