Doktor Zivago konkurrence

Published

Vind billetter til den restaurerede 4K-jubilæumsudgave af storfilmen 'Doktor Zivago'.

De har set meget, de danske biograflærreder, men få kærlighedshistorier så store og smægtende som David Leans 'Doktor Zivago' fra 1965. Det var dengang, der endnu var storfilm til. Før nogen bingede Netflix. Dengang en biograftur var en rejse, som tog dig med tværs over de russiske stepper og satte sig i kroppen for evigt.
Nu vender den femdobbelte Oscarvinder så tilbage til lærrederne i en fuld restaureret digital 4K-version, og sammen med SF Film sætter PIX 10x2 billetter på højkant, så du kan sukke og stortude over Omar Sharif og Julie Christie, præcis som dine bedsteforældre gjorde for 50 år siden.
Men først skal du lige høre den her historie, for optakten til 'Doktor Zivago' er næsten lige så dramatisk som filmen selv:
Boris Pasternak var en af Ruslands mest elskede poeter, men da han skrev sin eneste roman, vidste han godt, at den aldrig ville blive publiceret i Sovjet. Historien om den russiske doktor og digter, Yuri Zivago, og hans turbulente kærlighedsforhold til den gifte Lara, var ikke alene kritisk overfor den sovjetiske revolution. Den var også med sin hyldest af individet, kærligheden og det personlige valg en trussel mod hele den kommunistiske idelogi. Eller sådan skrev CIA i hvert fald i et hemmeligt memo om romanen.
Med Pasternaks egen hjælp blev et manuskript af 'Doktor Zivago' smuglet ud af Sovjet til Italien, hvor romanen udkom i 1957. Her blev den hurtigt en succes, og succesen blev ikke mindre af, at det sovjetiske styre fordømte dens eksistens. Men den blev nu heller ikke mindre af, at den amerikanske efterretningstjeneste aktivt hjalp romanen på vej. CIA havde med hjælp fra britiske MI6 - det kunne være en James Bondfilm - fået fingre i en kopi af det russiske originalmanuskript, og under dække af et fiktivt fransk forlag begyndte de at trykke lommeversioner af Pasternaks roman på originalsproget, som så blev smuglet tilbage ind bag Jerntæppet.
Allerede året efter fik Boris Pasternak Nobelprisen i litteratur, som han under pres fra Khrusjtjov afviste, og i 1965 kom så David Leans storfilm, optaget i Spanien med de andalusiske bjerge som erstatning for russiske stepper. Først i 1988 blev romanversionen af 'Doktor Zivago' udsendt i hjemlandet, og seks år senere kunne russerne så endelig også se filmen i biografen.

Konkurrence

Nu er doktoren tilbage i Danmark fra torsdag den 14., og her er din chance for at vinde to billetter. Gå til PIX's Facebook og deltag i konkurrencen.

Mere fra CPH PIX