Jóhann Jóhannsson live

Published

Komponisten til film som 'Sicario' og 'The Theory of Everything' spiller live på Bremen Teater d. 3. december som en del af CPH PIX's koncertprogram.

Den dobbelt Oscar-nominerede og Golden Globe-vindende islandske komponist Jóhann Jóhannsson er aktuel med sin første soloplade i seks år, og i den forbindelse spiller han live i København i forlængelse af CPH PIX. Selvom solopladen 'Orphée' er hans første udgivelse i mange år, der ikke er skrevet til film, så er der ikke langt til de filmiske dimensioner i Jóhannssons musik.

Musik der nedbryder grænser

Jóhann Jóhannsson (f. 1969) er en af tidens allerbedste eksempler på en komponist, der er vokset ud af den rytmiske musik og har bevæget sig sikkert ind på den klassiske scene med sine banebrydende ny-klassiske kompositioner. Debutpladen 'Englabörn', der oprindelig var skrevet til et teaterstykke, slog med ét Jóhannssons navn fast internationalt og understregede hans minimalistiske musiks evne til at gå på tværs af musikalske og kunstneriske genrer og forventninger.

For "less is more" synes at være den grundregel, Jóhannsson arbejder ud fra. Kompositionerne tager langsomt til i styrke og væver sig repetitivt rundt om lytteren, og giver således plads til eftertanke eller til en indre film. - Lyt til åbningsnummeret 'Flight From the City'.

Til koncerten på Bremen Teater akkompagneres han af en strygerkvartet, og man vil kunne høre numre fra den nye plade, såvel som fra bagkataloget.

Fra dansk dokumentarfilm til fiktion i Hollywood

Komponisten har gennem årene skrevet til en hel del indiefilm, ligesom han har en særlig relation til Danmark med sin musik til danske dokumentarfilm, bl.a. Phie Ambos 'Free the Mind', Eva Mulvads 'The Good Life' og Max Kestners 'Drømme i København'. Og så kan det danske kor Theatre of Voices høres på hans nye plade 'Orphée'.

Hollywood-gennembruddet kom i 2013 med det forrygende og foruroligende score til Denis Villeneuves thriller, 'Prisoners'. Herefter fulgte musikken til Stephen Hawking-biografien 'The Theory of Everything', som sikrede Jóhannsson hans første Golden Globe og ikke mindst en Oscar-nominering; efterfulgt af 'Sicario' i 2015, hvis dystre og utraditionelle action-score blev Oscar-nomineret side om side med mestrene Ennio Morricone og John Williams.

Jóhannssons kommende filmscores tæller Denis Villeneuves science- fiction 'Arrival' og James Marshs 'The Mercy', ligesom han arbejder på sine egne film som instruktør.

Her er et portrætinterview med Jóhann Jóhannsson i forbindelse med udgivelsen af hans nye soloplade 'Orphée', der udkommer d. 16. september på Deutsche Grammophon.

Jóhann Jóhannsson

Bremen Teater
Lørdag d. 3. december, kl. 20.00 (døre 19.00)
Billetter: kr. 250,-, kan købes HER

Koncerten præsenteres af Bremen Teater og CPH PIX.

Mere fra CPH PIX