Filmtjek på borgen og rådhuset

Published

Hvis du er bare tilnærmelsesvis ligesom os, er du også nysgerrig på, hvad landets ledere tænker om ting - og særligt, hvordan Danmarks mest indflydelsesrige politikere ser på vores hjerteblod: nemlig film. Derfor spurgte vi både kulturminister Bertel Haarder og Københavns overborgmester Frank Jensen om, hvad en god filmoplevelse er for dem.

Frank Jensen

CPH PIX: Hvordan ser en god filmaften ud for dig?
Frank Jensen:
Jeg elsker at se film i biografen, og vi har heldigvis et rigt udbud af gode, historiske biografer her i København. En filmaften kunne eksempelvis starte med en god kop kaffe og et stykke chokolade ude i Grands foyer, og så får jeg da også ofte en pose dejlig guf med ind i salen.

Fortæl om den film, der har rørt dig mest.
I mit efterhånden ret store film-repetoire er der særligt én film, der har den karakter: Hotel Rwanda. Den er totalt flot filmet, men på en meget tragisk baggrund, og den rørte mig meget. Filmen dukker ofte op i mine erindringer, når jeg hører om folkedrab ude i verden, og fungerer som en reference på, hvor forfærdeligt det er, når et folk pludseligt går i krig med hinanden, som det var tilfældet i Rwanda i starten af 90erne.

Hvad betyder en kulturbegivenhed som CPH PIX for København?
At have så stor en filmfestival som CPH PIX er med til at give københavnerne og vores bys gæster mange unikke filmoplevelser og samtidig brande København og dansk filmproduktion for omverdenen. Festivalen ligger helt i tråd med Københavns ambition om at blive en europæisk filmmetropol, der kan tiltrække store udenlandske film- og tv-produktioner og skabe vækst samt nye danske arbejdspladser inden for filmbranchen. Af samme grund har vi lige afsat 8 millioner kroner fra Københavns Kommune til Copenhagen Film Fund i budgettet for 2017.

Bertel Haarder

Foto af Mette Udesen.

CPR PIX: Hvordan ser en god filmaften ud for dig?
Bertel Haarder:
En filmaften er kun god, hvis filmen er god. Den skal rive i følelserne og skabe forandring i sindet, så man ikke helt er den samme, når filmen er forbi.

Hvilken dansk politiker ville du helst gå i biografen med?
Hvis jeg skal udvælge én politiker at slå følge med i biografen, bliver det Mette Bock fra Liberal Alliance, selvom hendes bror er ved at vælte regeringen.

Fortæl om den film, der har rørt dig mest.
Jeg glemmer aldrig Babettes Gæstebud. Filmen udtrykker med Karen Blixens historie bedre end noget andet, hvad kunst er: at yde sit ypperste og ofre sig for det.

Hvad betyder en kulturbegivenhed som CPH PIX for København?
I bedste fald kan CPH PIX befæste Danmarks og Københavns position som et eldorado for nyskabende film og TV-serier.

Mere fra CPH PIX